Gurme Turları

Gurme Turları, Gurme Gezileri, Gurme Seyahatleri, Gurme Tatili, Gurme Gezisi

Gıda Devi Mars, Çikolata Ağacının Genetik Şifresini Çözüyor

Mars Şekerleme üreticisi Çikolata’nın insana olan faydalarını tespit etmek için Theobroma kakoa ağacınının genetik şifresini çözüyor.

Çikolata tutkusu hiç kuşkusuz bir başkadır.Çikolata aşıklarıysa tutkusunu bir türlü rahat bir şekilde gerçekleştiremez.Çünkü tutkunlar kilo ve şeker acaba benim sağlığım için bir tehlike yaratır mı hissiyle sürekli tedirgin olur.
Şekerleme devi olan Mars firmasının yaptırdığı araştırmalarda, Theobroma kakoa ağacının gen haritasını çıkartılıyor. Amaç kakao çekirdeklerinin sağlığa yararlı yönlerinden faydalanabilmek tabiiki.

Yapılan araştırmalarda bilim adamları  Theobroma kakoa ağacınının genetik şifresini çözüyorlar…
İki yıl içinde büyük aşama kaydeden bilim adamları ve Mars şekerleme üreticisi  çikolata üretiminde kullanılan kakao çekirdeklerinin besin değerini, tadını ve kalitesini geliştirmek üzere kullanmayı amaçlıyorlar.

Çekirdeklerdeki flavonol olarak tanımlanan ve flavin ihtiva eden proteinlerin düzeyini artırabileceklerini düşünen bilim insanları, çikolatayı çok daha faydalı hale getirebilmeyi umuyor.

Yapılan araştırmalarda flavonolların kan akışını düzenlediği ve kardiyovasküler sistem üzerinde önemli faydaları olduğu belirlenmişti. Genetik kodu elde eden bilim insanları bu faydayı artırarak çikolatayı insan sağlığı için vazgeçilmez bir besin haline getirmeyi amaçlıyor.

Çikolata yapımının kaynağı olan Theobromocacao kakao ağacıdır

Çikolata Ağacı diyebileceğimiz  Latince adı “tanrıların besini” olan (Theobromocacao) kakao ağacından elde edilen kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilir. Kakao ağaçları dört yaşından sonra meyve vermeye başlar. Boyu 4-10 metre olan ağaç yılda iki kez ürün verir. Gövdeye ya da ana dallara yakın yerlerde çıkan meyve, olgunlaştığında uzunluğu 35 cm kadardır. Bir meyvenin içinde yaklaşık 2,5 cm boyunda 20-40 tohum, yani kakao çekirdeği bulunur. Etli, olgun meyvelerin içinden çıkarılan çekirdekler birkaç gün muz yaprağında mayalandırılır. Daha sonra güneşte kurutulur ve böylece çekirdekler fabrikada işlenmeye hazır hale gelmiş olur. Fabrikada temizlenen kakao çekirdekleri kavrulur ve öğütülür. Elde edilen macun görünümündeki sıvı çikolata yapımında kullanılır. Ayrıca preslenerek kakao ve kakao yağı elde edilebilir.

Çikolata nasıl yapılır

Kavrulmuş kakao parçaları şekerle karıştırılır ve bir kapta ağır silindirlerle hamur haline getirilir. Bu hamur ince çikolata tabakalarına dönüştürülür ve ardından bu tabakalar kakao yağı katılarak yumuşatılır. Sonra dikdörtgen olukları bulunan bir makinenin içine koyulur. Oluklar içindeki silindirlerle çikolatayı yumuşak ve pütürsüz hale getirilir. Sonunda sıvıya dönüşen çikolata kalıplara dökülür ve soğutulur. Katılaşan çikolatayı çıkarmak için kalıp biraz ısıtılır.

Sütlü çikolata, inek sütünden süttozu, vanilya ile başka tat ve koku vericiler eklenerek elde edilir. Değişik çikolatalar yaparken, çikolatanın yumuşak ve kolay işlenebilir olması için soya fasulyesinden elde edilen “lesitin” maddesi de eklenir.

Anılarınızı Paylaşın

Çikolata Ağacı Genetiği, Çikolata Ağacını, Çikolata nasıl yapılır, Gıda Devi Mars, Gıda Mars, Mars Çikolata, Mars Çikolata Türkiye, Mars Çikolataları, Mars Şekerleme, Theobroma Ağacı, Theobroma kakoa ağacını,

Gurme Turları.org - Tüm hakları sakklıdır..

Gurme Turları